Pregen of reliëfdruk, een verhoogde of verdiepte afdruk in het papier maken.

geboortekaartje met preeg en goudfolie  geboortekaartje met preeggeboortekaartje met reliëfdruk

Pregen of reliëfdruk creëert een uniek visueel en voelbaar effect.

Het aanbrengen van een preeg kan een zeer mooi effect geven aan je ontwerp. Je kunt bij pregen kiezen voor een verhoogd beeld of een verdiept beeld. Een preeg kan aangebracht worden op een gedrukt element of als blanco element. Een preeg alleen in het papier noemen we een blinde preeg. Bij pregen wordt altijd aan de andere zijde van de kaart een gespiegeld beeld van de preeg zichtbaar.!

Hoe werkt het.

Voor het pregen van kaarten is een preegstempel nodig. Alle preegstempels maken wij zelf in huis. Deze preegstempel bestaat altijd uit 2 delen, een verhoogd en een verdiept beeld. Het papier wordt hier tussen gedrukt. Het pregen wordt bij elke kaart 1 voor 1 toegepast. Dit kan dus niet met meerdere op een vel of in combinaties gedaan worden. Wij pregen alle kaarten op 1 manier en dat is op onze Origenele Heidelberger Degel. Dat is een boekdrukpers pers uit 1960 waar in die tijd op gedrukt werd.

 

Wat kan wel, wat niet.

Bij pregen wordt het papier onder druk gedeformeerd. Dit vervormen van papier moet dan wel zo diep mogelijk en zo strak mogelijk zonder het papier te beschadigen. Je kunt je voorstellen dat bij kleine tekst of hele kleine details dit niet altijd goed lukt. Houdt hier rekening mee in het ontwerp. Ook zijn niet alle papierdoorten geschikt om te pregen. Zo zijn het kraft en grijskarton minder geschikt omdat er weinig contrast in deze papiersoorten zichtbaar is. Ook papiersoorten met een structuur zullen het contrast van de preeg een beetje teniet doen. De papiersoorten waar het pregen het mooiste op uit komt is het Old Mill, de Oud Hollands geschepte kaarten of het Tintoretto gesso. Verder laat een preeg altijd aan de achterzijde van de kaart een gespiegelde afdruk achter. Om dit effect te verhelpen worden kaarten met preeg ook wel gecacheerd. Op deze manier wordt de preeg aan de achterzijde verborgen. Het pregen van gedrukte elementen in het ontwerp kan ook. Wel moet je rekening houden dat het pregen achteraf op de gedrukte kaarten wordt toegepast. Hierdoor kunnen er kleine schommelingen ontstaan tussen preeg en drukwerk. In de meest gevallen valt dit niet echt op maar houdt hier wel rekening mee. De Oud Hollands geschepte kaarten zijn hierbij een speciaal risico geval. Door de scheprand zijn deze kaarten ook niet allemaal gelijk van formaat. Hierdoor ontstaan altijd verschillen tussen drukwerk en preeg. Het toepassen van een preeg op een gedrukt elemet bij Oud Hollands geschepte kaarten is dan ook voor eigen risico. Ook mag een preeg bij Oud Hollandse kaarten nooit tegen rand staan of over de rand heen lopen. De machine moet ruimte hebben om de kaart aan de rand op te kunnen pakken. Als je twijfelt neem dan contact mnet ons op.

Hoe kan ik drukwerk met preeg bestellen.

In onze webshop vindt je het pregen in de catagorie extra afwerking. Je kunt dit dus als extra afwerking toevoegen aan je bestelling van het drukwerk. Bij het bestellen selecteer je het formaat van de preegstempel die gemaakt moet worden. Let op dat preegstempels nooit groter kunnen zijn dan ca. A5 en dat de bestelde kaarten niet groter mogen zijn dan een enkel A4 of een gevouwen A5. Hoe je de bestanden moet aanleveren voor het maken van een preegstempel kun je vinden bij onze aanleverspecificaties.
Geboortekaartje met blinde preeg  kaartjes met reliëfdruktrouwkaarten met goudfolie en preeg