Aanleverspecificaties voor drukwerk

 

Hieronder vindt je uitleg en aanleverspecificaties voor al onze producten. Voordat je begint of bestanden aanlevert om te drukken is het van belang dat je hiervan op de hoogte bent. Als vragen hebt of twijfelt over je bestanden kun je het beste via de mail contact opnemen en eventueel een voorbeeld meesturen.

  • Voor beginners in het ontwerpen is het wellicht verstandig te kijken op onze pagina "Zelf kaarten maken"
  • Voor gevorderden die ook gebruik willen maken van onze speciale technieken hebben we een "Designers Guide" die je kunt downloaden.

Bestandsformaat:
Onze voorkeur gaat uit naar hoge resolutie, drukgerede PDF bestanden. U kunt uw ontwerp in elk willekeurig programma maken zolang u een hoge resolutie (Photoshop: 300 DPI) PDF of JPG kunt aanleveren. Wij drukken alles in CMYK. Dus aanlevering in CMYK kleurmodus verdient de voorkeur. Als u RGB bestanden of bestanden met Pantone steunkleuren aanlevert worden deze automatisch naar CMYK omgezet voordat er gedrukt wordt. De manier waarop deze worden omgezet kunnen wij helaas niet beïnvloeden. Dit kan soms onverwachte resultaten opleveren. 
Werk je met Adobe software dan kun je voorinstellingen importeren voor het aanmaken van juiste PDF bestanden.
Hieronder kun je een bestand downloaden met onze voorinstellingen:
Voorinstelling PDF Colorspace

Afmetingen:
U kunt kiezen voor producten in de standaard afmetingen die op onze site worden aangeboden. Voor alle producten is tevens een mogelijkheid om afwijkende formaten te bestellen. Lever uw bestanden altijd aan inclusief 3 mm afloop. Als u zich aan deze maatvoering houdt kunnen we uw bestanden direct verwerken. Als de maatvoering van uw bestanden niet overeen komt met de bestelde kaarten worden deze, wanneer mogelijk aangepast, of we nemen contact met u op.

Opmaken in uitvouw:
Drukwerk met een ril of vouw wordt altijd in uitvouw gedrukt. Het is sterk aan te raden om hier mee rekening te houden in uw ontwerp en vanaf het begin op te maken in uitvouw. Dat betekent voor een gevouwen carré135 kaart, één bestand of pagina voor de buitenzijde (pag. 4-1) en één bestand of pagina voor de binnenzijde (pag. 2-3). Het is dan ook makkelijker om rekening te houden met de 3 mm afloop die noodzakelijk is. Het aanleveren in uitvouw geldt ook voor luikvouw kaarten en drieluik kaarten of verpakkingen. 


Belangrijk:
Houdt altijd 3 mm rondom afloop aan bij de opmaak van uw kaarten. De 3 mm afloop is essentieel voor het goed kunnen drukken en afwerken van uw kaarten. Dit mag geen witrand zijn maar het beeld moet doorlopen in de 3 mm afloop. Deze afloop is belangrijk om kleine verschillen die ontstaan tijdens het drukken en snijden onzichtbaar op te kunnen vangen. Als u bestanden aanlevert zonder deze 3 mm afloop worden uw bestanden vergroot om afsnede te creëren en kunnen onverwachte resultaten ontstaan.

 
Algemeen

  • Houdt eventueel uw document groter om snij- en vouwlijnen te kunnen plaatsen. De lijnen mogen echter niet in of tegen het netto ontwerp lopen..
  • Maak gevouwen kaarten folders en verpakingen altijd in uitvouw of plano op om goede maatvoering en overzicht te behouden.
  • Plaats tekst of beeldelementen niet te dicht op de rand (ca. 2 mm afstand) om aansnijden te voorkomen.
  • Maak altijd zelf een afdruk en controleer deze zelf goed.
  • Vermijd het gebruik van kaders om de kaarten. Het lijkt leuk maar kaders zijn bijna niet gelijk te krijgen. Ondanks onze geavanceerde apparatuur kunnen er snijverschillen ontstaan in de afwerking. Daar is ook de 3 mm snijmarge voor. Wanneer er een snijverschil van 0,5 mm onstaat, wordt links het kader 0,5 mm dunner en dus rechts 0,5 mm dikker. Dit geeft een visueel verschil van een milimeter.  Zonder kader zie je dat niet meer terug, maar bij een kader dus wel.

 

Aanleverspecificaties voor 3D Touch foliedruk of Spot UV lak

 

Werkwijze:
Het 3D Touch foliedruk wordt als aparte veredeling met een aparte machine aangebracht over de gedrukte vellen. Hiervoor is een apart bestand nodig waarin het ontwerp voor de folie is opgemaakt  als steunkleur.
 
Voor ontwerpers met InDesign, Illustrator of Corel Draw
Werk u met software die het gebruik van steunkleuren ondersteunt. Dan kunt u er voor kiezen de folie elementen direct in uw ontwerp aan te maken door middel van het aanmaken van een steunkleur. Deze steunkleuren moeten aan 2 belangrijke voorwaarden voldoen.
  1. De steunkleur moet de exacte benaming Foil1, Foil2, Foil3 of Varnish hebben.
  2. De steunkleur elementen moeten altijd op overdruk staan.
Uitgebreide informatie inclusief voorbeelden en sjablonen kunt hieronder downloaden.
Heeft u geen mogelijkheid om bestanden met steunkleur aan te leveren dan kunt u de foliebestanden apart maken en aanleveren. U levert in principe 2 soorten bestanden aan, een drukbestand en een foliebestand. 
  1. Het foliebestand bestaat alleen uit de elementen die voorzien worden van folie. Deze elementen worden in een apart bestand aangeleverd op 100% zwart.
  2. Het drukbestand bestaat uit het ontwerp dat gedrukt mag worden, hierin mogen geen folie elementen verwerkt zijn alleen de elementen die in fullcolour gedrukt mogen worden.
 
Bestandsformaat:
Bestanden met steunkleur altijd in PDF formaat aanleveren. Heeft u aparte bestanden voor druk en foliedruk dan mogen deze eventueel ook in JPG aangeleverd worden. Het bestand voor het foliedrukken dient op exact hetzelfde formaat en op exact dezelfde stand aangeleverd te worden als de bestanden voor het drukwerk. Het bestand dient alleen de elementen van het foliedrukken te bevatten in 100% zwart. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
folie drukken
De aanlevering voor Spot UV lak is identiek aan de aanlevering van Foliedruk.
 
Werk je als professioneel ontwerper met Adobe inDesign, Illustrator of ander software die steunkleuren ondersteund? Dan hebben we speciale aanleverspecificaties voor je samengesteld. Klik op onderstaand afbeelding om het pakket te downloaden.

 

Aanleverspecificaties voor etiketten, sluitzegels en geadresseerde producten.

 

Sluitzegels, etiketten en stickers:
Alle zelfklevende poducten worden op vellen gedrukt en daarna in de gekozen vorm geslit en eventueel nagesneden. Voor de standaard producten zoals sluitzegels en standaard etiketten kunt u gewoon een drukbestand aanleveren inclusief 3 mm afloop. De gedrukte vellen worden dan in het gekozen formaat en de juiste vorm geslit en eventueel nagesneden. Kiest u voor een product met een afwijkend formaat en een vrije vorm, dan dient hiervoor tevens een bestand in PDF formaat met een contour tekening aangeleverd te worden. Deze contourlijn is een niet onderbroken lijn waarlangs het etiket geslit wordt. Deze lijn is bij voorkeur 0,5 pt dik en gedinieerd als steunkleur Snijlijn. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als onderstaand afbeelding.
Geadresseerde adresetiketten, enveloppen of kaarten:
Er zijn diverse producten die direct van adres kunnen worden voorzien door middel van een adressenbestand. Om deze te kunnen adresseren hebben we een kolomgescheiden Excel bestand nodig. Hieronder kunt u een voorbeeldbestand downloaden wat u kunt gebruiken. U kunt deze eventueel aanvullen met andere kolommen, de inhoud van elke kolom wordt steeds op dezelfde plek geplaatst. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als onderstaand afbeelding.

 

Aanleverspecificaties voor stanstekeningen

Bestandsformaat:
Alle bestanden alleen in PDF formaat aanleveren. De stansmestekening moet bestaan uit een lijntekening gemaakt in Adobe Indesign of Illustrator. Deze contourtekening moet een aaneengesloten lijntekening zijn van 0,25 mm dikte. Snijlijnen dienen in ROOD aangegeven te worden en rillijnen moeten in BLAUW worden aangegeven. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
folie drukken
De lijntekening moet direct gebruikt kunnen worden om een stansmes te kunnen vervaardigen.
U kunt hier voorbeelden downloaden van stansmestekeningen in PDF formaat:  Download voorbeeldstanstekeningen

Aanleverspecificaties voor laserstansen

Bestandsformaat:
Alle bestanden alleen in PDF formaat aanleveren. De contourtekening moet bestaan uit een lijntekening gemaakt in Adobe Indesign of Illustrator. Deze contourtekening moet een aaneengesloten lijntekening zijn van 0,25 mm dikte. Met laserstansen kunnen geen rillijnen gemaakt worden dus die kun je hierin niet opnemen. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
folie drukken

De lijntekening moet direct gebruikt kunnen worden om te laserstansen.
U kunt hier een voorbeeld downloaden van een contourtekening in PDF formaat:  Download voorbeeld laserstanstekening

Aanleverspecificaties voor het drukken met wit

 

Voor het drukken op kraft karton, grijskarton of Colorplan gekleurd papier
Voor het drukken met witte inkt is het aanmaken van een vijfde kleur, ook wel steunkleur genoemd, vereist. Dit kan alleen met professionele software zoals Adobe InDesign en Adobe Illustrator. 
Alle witte elementen dienen in de steunkleur White opgemaakt te worden.
Je kunt hier uitgebreide instructies downloaden.  Uitgebreide toelichting drukken met wit 
 
Werk je in Photoshop en kun je niet met steunkleuren werken dan is er een alternatief.
Lever dan je ontwerp in 2 bestanden aan. Eén bestand voor het full color drukwerk en één bestand voor de witte elementen in je ontwerp opgemaakt in 100% zwart.
Wij kunnen deze 2 bestanden over elkaar heen drukken waarbijd de zwarte elementen in wit gedrukt worden.
 
Voor het drukken is het erg belangrijk een juiste PDF te creëren. Bewaar of exporteer je ontwerp daarom minimaal met de standaard: PDF/X met daarbij de snijtekens aangekruist en de afloop op 3 mm.
Hieronder kun je een bestand downloaden met de juiste voorinstellingen:
Voorinstelling PDF Kaartendrukkerij
 
 

 

Aanleverspecificaties voor Letterpress

 

Algemene letterpress info

Het aanbrengen van het letterpress effect gebeurd met een stempel. Hoewel dat in ons geval zonder inkt gebeurd is het productie proces hetzelfde. Er wordt een stempel (cliché) gemaakt. Deze wordt op de Heidelberg Degel gemonteerd en de kaarten worden één voor één voorzien van het letterpress verdiept reliëf.

Algemene ontwerp instructies Letterpress

Less is more. Het pure letterpress komt het best tot zijn recht met een minimalistisch ontwerp van mooie typografie, ornamenten en lijntekeningen. Tijdens het ontwerpen voor letterpress dien je met de volgende beperkingen rekening te houden.

  • Gebruik geen tekst in corps kleiner dan 8 punten. Technisch kan het maar het komt de leesbaarheid niet ten goede.
  • Houdt een minimale lijndikte van 0,5 pt aan.
  • Gebruik geen grote vlakken met uitgespaarde tekst. Deze combinatie geeft vaak niet het gewenste effect. Een preeg is daar wellicht een betere oplossing voor.

“De zichtbaarheid van het letterpress reliëf wordt veroorzaakt door een schaduw effect. De juiste papierkeuze (kleur, dikte, zachtheid, structuur etc) in combinatie met het ontwerp is daarom extra belangrijk.”

Aanlevering

Bij het bestellen van letterpress kaarten dien je minimaal 2 bestanden aan te leveren. Het eerste bestand is bedoelt voor het drukwerk. Hierin zitten alleen de elementen die gedrukt moeten worden. Het tweede bestand is het ontwerp voor de letterpress cliché. Alle elementen hierin dienen in 100% zwart opgemaakt te worden.

  • Alle bestanden dien je inclusief 3mm afloop aan te leveren. 
  • Alle gevouwen kaarten dien je in uitvouw aan te leveren (gehele buitenzijde en gehele binnenzijde).
  • Lever de bestanden bij voorkeur in PDF aan.
  • Aanlevering in JPG kan maar wordt niet aangeraden. Aanlevering alleen in 300 DPI.

 Gratis proefdruk en meerdere versies

Een gratis proefdruk is een aanrader. Houdt er wel rekening mee dat de letterpress stempel na de proefdruk niet kosteloos kan worden aangepast. Plaats dus alleen de bestelling als alle informatie die je in letterpress wilt laten uitvoeren defintief is
De optie voor meerdere versies geldt niet voor de letterpress elementen. Alleen voor de drukelementen kun je meerdere versies aanleveren. De letterpress elementen dienen voor alle versies gelijk te zijn en op dezelfde plek geplaatst te worden.

“Download de sjablonen en samples in de webshop om een indruk te krijgen en een goede start te maken.”

 

 

Aanleverspecificaties voor pregen

Bestandsformaat:
Voor het pregen dient een preegstempel gemaakt te worden. Je dient hiervoor de elementen die gepreegd moeten worden in je ontwerp in een apart bestand aan te leveren. Dit bestand bij voorkeur in PDF formaat aanleveren. Het bestand voor het pregen dient op exact dezelfde stand aangeleverd te worden als de bestanden voor het drukken van de kaarten. Het bestand dient alleen de vorm van de preeg te bevatten in 100% zwart. U kunt bij het bestellen aangeven of deze verhoogd of verdiept moet worden toegepast. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
pregen of blinddruk

Over kleurverschil


Kleurverschil treedt altijd op en is ondanks onze zeer geavanceerde apparatuur onvermijdelijk. Het optreden van kleurverschil wordt veroorzaakt door veel factoren zoals de onderhoudsstaat van de machine, de buitentemperatuur, de binnentemperatuur, de temperatuur van het papier, de vochtigheidsgraad van het papier, de luchtvuchtvochtigheid in de machine en nog veel meer. “De eerste afdrukken ‘s ochtends in een koele ruimte op een nog koele machine zien er anders uit dan dezelfde afdrukken aan het eind van de dag wanneer de ruimte en de machine zijn opgewarmd en de luchtvochtigheid is afgenomen.”

Wanneer treedt o.a. kleurverschil op:

• Wanneer producties niet op hetzelfde moment plaats vinden.
• Bij hetzelfde ontwerp op verschillende papiersoorten
• Bij hetzelfde ontwerp op dezelfde papiersoort maar op verschillende gramsgewichten
• Bij hetzelfde ontwerp op verschillende printers

Wat doen wij om kleurverschil te voorkomen.

• Regelmatig calibreren en profileren. De printers worden opnieuw afgesteld naar een standaard kleurreferentie.
• De temperatuur en luchtvochtigheid zo veel mogelijk constant houden met klimaat beheersystemen.
• De machines in optimale conditie houden.
• Het papier in zoveel mogelijk constante temperatuur en luchtvochtigheid opslaan.
De kleurafwijking van onze machines valt altijd binnen het zgn Fogra Validation Printing System certificaat.
Dat betekent dat de gemeten kleurafwijking niet groter mag zijn dan een vooraf afgesproken waarde.


“En toch blijven we kleurverschil houden. Hoe kan dat?”

Daar zijn weer een aantal oorzaken voor. Dat de gemeten kleurverschillen klein zijn wil niet zeggen dat je ze niet ziet. In een ontwerp waar alleen foto’s zitten met zwarte tekst op een gecoate papiersoort is het visuele verschil heel klein. In een ontwerp met kleurvlakken, lichte en aardse tinten op een papiersoort met structuur is het visuele kleurverschil heel groot. De door ons aangeboden matte papiersoorten met structuur hebben een open oppervlak en zijn daardoor gevoeliger voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Gecoate papiersoorten zoals het tweezijdig gestreken sulfaatkarton en het Silk coated mat hebben daar veel minder last van. Bij kaart ontwerpen wordt veel gebruik gemaakt van kleurvlakken, achtergrondkleuren en kleurtinten. Als hierin een kleurverschil op treed wordt dit veel sneller zichtbaar dan bij gewoon zakelijk drukwerk. Wij adviseren dan ook bij kleur kritische opdrachten altijd gebruik te maken van een gratis proefdruk. Deze kun je dan zelf beoordelen