Foliedruk 3D Touch, de digitale folie techniek met verhoogd preegeffect.

visitekaartje goudfolie  geboortekaartje goudfolieetiketten met goudfolie

Maak gebruik van onze unieke 3D touch folietechniek en creëer een uniek voelbaar effect.

Onze 3D touch foliedruk is een digitale folietechniek die het mogelijk maakt elementen uit een ontwerp in goud, zilver, koper of andere foliekleuren aan te brengen op het drukwerk. Bij ons wordt dit het meest toegepast bij geboortekaartjes, trouwkaarten, visitekaartjes, etiketten, stickers, labels, hangtags en kleine verpakkingen. De digitale techniek maakt het mogelijk foliedruk, tegen relatief lage kosten, toe te passen op kleine tot middelgrote oplages, bij meerdere versies of zelfs geheel gepersonaliseerd. Het resultaat is een hoogglanzend metallic folie element met een voelbaar verhoogd preegeffect.

Hoe werkt het.

Onze 3D touch foliedruk wordt aangebracht met de Jetvarnish 3DS with iFoil. Allereerst worden de drukvellen geprint op onze digitale printers van Ricoh. Vervolgens worden de drukvellen in de Jetvarnish 3DS gelegd. Deze machine bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het eerste deel is een Inkjet printer die elk vel bedrukt met speciale UV lak. Daarachter bevindt zich een folie unit. Hierin wordt de folie onder druk en hitte aangebracht op de met UV lak geprinte delen. Doordat de UV lak verhoogd aangebracht wordt op de drukvellen ontstaat het voelbare preegeffect. De AIS scanner op de Jetvarnish zorgt er voor dat elk drukvel wordt gescanned voordat de spot UV lak wordt geprint. Hierdoor kan de 3D Touch foliedruk met een nauwkeurigheid van 1 pixel aangebracht worden op de drukvellen. Je bent dus verzekerd van een zeer accuraat register.

Wat kan wel, wat niet.

De basis voor het foliedrukken is de UV lak die door de Jetvarnish 3DS wordt aangebracht. Deze UV lak zal altijd iets uitvloeien tijdens het printen. Hierdoor kunnen kleine tekstjes en zeer fijne details onscherp worden en soms dichtvloeien. Wij raden aan niet onder 9 á 8 punten tekstgrootte te gebruiken en lijnen niet dunner te maken dan 0,5 punten.
Daarnaast is de papierkeuze van groot belang voor de kwaliteit van het foliedrukken. Wij bieden een groot assortiment papiersoorten waarbij het 3D touch foliedrukken mogelijk is maar ze geven niet allemaal hetzelde resultaat. Als regel geldt hoe gladder het papieroppervlak, hoe strakker de foliedruk. Kies voor een strak, gedetaileerd folie ontwerp een gecoate papiersoort zoals het tweezijdig gestreken sulfaatkarton of het wit silk gecoat met eventueel matlaminaat of softtouch laminaat. Op een ongecoate papiersoort en/of papiersoort met structuur zullen fijne details en kleine tekst eerder onscherp worden. Neemt niet weg dat deze papiersoorten in combinatie met het juiste folie ontwerp een uniek resultaat kunnen geven.
Omdat de basis voor de foliedruk de UV lak is het niet raadzaam volvlakken folie in je ontwerp te gebruiken. De spot UV lak is moeilijk als compleet volvlak aan te brengen, en zullen altijd wel ergens oneffenheden of lijntjes te zien zijn. 
Foliedruk elementen kunnen niet achteraf nog gepreegd worden. Ons 3D Touch foliedruk heeft vanzichzelf een verhoogd preegeffect. Het achteraf pregen van de folie elementen zou deze kunnen beschadigen. Je kunt uiteraard wel een preeg toepassen in het ontwerp waar zich geen foliedruk bevindt.

Hoe kan ik producten met 3D touch foliedruk bestellen.

In onze webshop vindt je van bijna alle aangeboden producten ook een versie waarbij je foliedruk kunt toepassen. Het 3D touch foliedrukken is eveneen apart als extra afwerking te bestellen. Je kunt hierdoor een extra foliedruk bestellen op een product. Bijvoorbeeld wanneer 2 verschillende foliekleuren moeten worden toegepast. Je bestelt dan kaarten met eenzijdig goudfolie. Je voegt daar het foliedrukken als extra afwerking apart aan toe voor het aanbrengen van zilverfolie aan de andere zijde. Dat kan niet alleen met foliedrukken maar ook met andere soorten afwerking zoals spot UV lakken, digitaal stansen, pregen, lasersnijden, cacheren etc. Zodoende kun je zelf allerlei combinaties maken van drukwerk en extra afwerking. Hoe je de bestanden moet aanleveren voor 3D touch foliedrukken kun je vinden bij onze aanleverspecificaties.
Geboortekaartje goudfolie en preeg  Pocketfold goudfolietrouwkaart met holografische folie