Aanleverspecificaties voor drukwerk:

Hieronder vindt je uitleg en aanleverspecificaties voor al onze producten. Voordat je begint of bestanden aanlevert om te drukken is het van belang dat je hiervan op de hoogte bent. Als vragen hebt of twijfelt over je bestanden kun je het beste via de mail contact opnemen en eventueel een voorbeeld meesturen.
Als je nog moet beginnen met het ontwerpen is het wellicht verstandig te kijken op onze pagina "Zelf kaarten maken"

Bestandsformaat:
Onze voorkeur gaat uit naar hoge resolutie, drukgerede PDF bestanden. U kunt uw ontwerp in elk willekeurig programma maken zolang u een hoge resolutie (Photoshop: 300 DPI) PDF of JPG kunt aanleveren. Wij drukken alles in CMYK. Dus aanlevering in CMYK kleurmodus verdient de voorkeur. Als u RGB bestanden of bestanden met Pantone steunkleuren aanlevert worden deze automatisch naar CMYK omgezet voordat er gedrukt wordt. De manier waarop deze worden omgezet kunnen wij helaas niet beïnvloeden. Dit kan soms onverwachte resultaten opleveren. 
Werk je met Adobe software dan kun je voorinstellingen importeren voor het aanmaken van juiste PDF bestanden.
Hieronder kun je een bestand downloaden met onze voorinstellingen:
Voorinstelling PDF Colorspace

Afmetingen:
U kunt kiezen voor producten in de standaard afmetingen die op onze site worden aangeboden. Voor alle producten is tevens een mogelijkheid om afwijkende formaten te bestellen. Lever uw bestanden altijd aan inclusief 3 mm afloop. Als u zich aan deze maatvoering houdt kunnen we uw bestanden direct verwerken. Als de maatvoering van uw bestanden niet overeen komt met de bestelde kaarten worden deze, wanneer mogelijk aangepast, of we nemen contact met u op.

Opmaken in uitvouw:
Drukwerk met een ril of vouw wordt altijd in uitvouw gedrukt. Het is sterk aan te raden om hier mee rekening te houden in uw ontwerp en vanaf het begin op te maken in uitvouw. Dat betekent voor een gevouwen carré135 kaart, één bestand of pagina voor de buitenzijde (pag. 4-1) en één bestand of pagina voor de binnenzijde (pag. 2-3). Het is dan ook makkelijker om rekening te houden met de 3 mm afloop die noodzakelijk is. Het aanleveren in uitvouw geldt ook voor luikvouw kaarten en drieluik kaarten of verpakkingen. 


Belangrijk:
Houdt altijd 3 mm rondom afloop aan bij de opmaak van uw kaarten. De 3 mm afloop is essentieel voor het goed kunnen drukken en afwerken van uw kaarten. Dit mag geen witrand zijn maar het beeld moet doorlopen in de 3 mm afloop. Deze afloop is belangrijk om kleine verschillen die ontstaan tijdens het drukken en snijden onzichtbaar op te kunnen vangen. Als u bestanden aanlevert zonder deze 3 mm afloop worden uw bestanden vergroot om afsnede te creëren en kunnen onverwachte resultaten ontstaan.

 
Algemeen

  • Houdt eventueel uw document groter om snij- en vouwlijnen te kunnen plaatsen. De lijnen mogen echter niet in of tegen het netto ontwerp lopen..
  • Maak gevouwen kaarten folders en verpakingen altijd in uitvouw of plano op om goede maatvoering en overzicht te behouden.
  • Plaats tekst of beeldelementen niet te dicht op de rand (ca. 2 mm afstand) om aansnijden te voorkomen.
  • Maak altijd zelf een afdruk en controleer deze zelf goed.
  • Vermijd het gebruik van kaders om de kaarten. Het lijkt leuk maar kaders zijn bijna niet gelijk te krijgen. Ondanks onze geavanceerde apparatuur kunnen er snijverschillen ontstaan in de afwerking. Daar is ook de 3 mm snijmarge voor. Wanneer er een snijverschil van 0,5 mm onstaat, wordt links het kader 0,5 mm dunner en dus rechts 0,5 mm dikker. Dit geeft een visueel verschil van een milimeter.  Zonder kader zie je dat niet meer terug, maar bij een kader dus wel.

Aanleverspecificaties voor 3D Touch foliedruk of Spot UV lak:

Werkwijze:
Het 3D Touch foliedruk wordt als aparte veredeling met een aparte machine aangebracht over de gedrukte vellen. Hiervoor is een apart bestand nodig waarin het ontwerp voor de folie is opgemaakt  als steunkleur.
 
Voor ontwerpers met InDesign, Illustrator of Corel Draw
Werk u met software die het gebruik van steunkleuren ondersteunt. Dan kunt u er voor kiezen de folie elementen direct in uw ontwerp aan te maken door middel van het aanmaken van een steunkleur. Deze steunkleuren moeten aan 2 belangrijke voorwaarden voldoen.
  1. De steunkleur moet de exacte benaming Foil1, Foil2, Foil3 of Varnish hebben.
  2. De steunkleur elementen moeten altijd op overdruk staan.
Uitgebreide informatie inclusief voorbeelden en sjablonen kunt hieronder downloaden.
Heeft u geen mogelijkheid om bestanden met steunkleur aan te leveren dan kunt u de foliebestanden apart maken en aanleveren. U levert in principe 2 soorten bestanden aan, een drukbestand en een foliebestand. 
  1. Het foliebestand bestaat alleen uit de elementen die voorzien worden van folie. Deze elementen worden in een apart bestand aangeleverd op 100% zwart.
  2. Het drukbestand bestaat uit het ontwerp dat gedrukt mag worden, hierin mogen geen folie elementen verwerkt zijn alleen de elementen die in fullcolour gedrukt mogen worden.
 
Bestandsformaat:
Bestanden met steunkleur altijd in PDF formaat aanleveren. Heeft u aparte bestanden voor druk en foliedruk dan mogen deze eventueel ook in JPG aangeleverd worden. Het bestand voor het foliedrukken dient op exact hetzelfde formaat en op exact dezelfde stand aangeleverd te worden als de bestanden voor het drukwerk. Het bestand dient alleen de elementen van het foliedrukken te bevatten in 100% zwart. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
folie drukken
De aanlevering voor Spot UV lak is identiek aan de aanlevering van Foliedruk.
 
Werk je als professioneel ontwerper met Adobe inDesign, Illustrator of ander software die steunkleuren ondersteund? Dan hebben we speciale aanleverspecificaties voor je samengesteld. Klik op onderstaand afbeelding om het pakket te downloaden.
 

Aanleverspecificaties voor etiketten, sluitzegels en geadresseerde producten.

Sluitzegels, etiketten en stickers:
Alle zelfklevende poducten worden op vellen gedrukt en daarna in de gekozen vorm geslit en eventueel nagesneden. Voor de standaard producten zoals sluitzegels en standaard etiketten kunt u gewoon een drukbestand aanleveren inclusief 3 mm afloop. De gedrukte vellen worden dan in het gekozen formaat en de juiste vorm geslit en eventueel nagesneden. Kiest u voor een product met een afwijkend formaat en een vrije vorm, dan dient hiervoor tevens een bestand in PDF formaat met een contour tekening aangeleverd te worden. Deze contourlijn is een niet onderbroken lijn waarlangs het etiket geslit wordt. Deze lijn is bij voorkeur 0,5 pt dik en gedinieerd als steunkleur Snijlijn. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als onderstaand afbeelding.
Geadresseerde adresetiketten, enveloppen of kaarten:
Er zijn diverse producten die direct van adres kunnen worden voorzien door middel van een adressenbestand. Om deze te kunnen adresseren hebben we een kolomgescheiden Excel bestand nodig. Hieronder kunt u een voorbeeldbestand downloaden wat u kunt gebruiken. U kunt deze eventueel aanvullen met andere kolommen, de inhoud van elke kolom wordt steeds op dezelfde plek geplaatst. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als onderstaand afbeelding.

 

Aanleverspecificaties voor stanstekeningen (conventioneel en digitaal):

Bestandsformaat:
Alle bestanden alleen in PDF formaat aanleveren. De stansmestekening moet bestaan uit een lijntekening gemaakt in Adobe Indesign of Illustrator. Deze contourtekening moet een aaneengesloten lijntekening zijn van 0,25 mm dikte. Snijlijnen dienen in ROOD aangegeven te worden en rillijnen moeten in BLAUW worden aangegeven. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
folie drukken
De lijntekening moet direct gebruikt kunnen worden om een stansmes te kunnen vervaardigen.
U kunt hier voorbeelden downloaden van stansmestekeningen in PDF formaat: Download voorbeeldstanstekeningen
Let Op:
Stansmessen kunnen niet vervaardigd worden van complexe en of fijn gestructureerde lijntekeningen. Daarvoor is het nodig om te laserstansen. Meer informatie hierover vindt u hieronder.
 

Aanleverspecificaties voor laserstansen:

Bestandsformaat:
Alle bestanden alleen in PDF formaat aanleveren. De contourtekening moet bestaan uit een lijntekening gemaakt in Adobe Indesign of Illustrator. Deze contourtekening moet een aaneengesloten lijntekening zijn van 0,25 mm dikte. Met laserstansen kunnen geen rillijnen gemaakt worden dus die kun je hierin niet opnemen. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
folie drukken

De lijntekening moet direct gebruikt kunnen worden om te laserstansen.
U kunt hier een voorbeeld downloaden van een contourtekening in PDF formaat: Download voorbeeld laserstanstekening
 

Aanleverspecificaties voor het drukken met wit:

Voor het drukken op kraft karton, grijskarton of Colorplan gekleurd papier
Voor het drukken met witte inkt is het aanmaken van een vijfde kleur, ook wel steunkleur genoemd, vereist. Dit kan alleen met professionele software zoals Adobe InDesign en Adobe Illustrator. 
Alle witte elementen dienen in de steunkleur White opgemaakt te worden.
Je kunt hier uitgebreide instructies downloaden.  Uitgebreide toelichting drukken met wit 
 
Werk je in Photoshop en kun je niet met steunkleuren werken dan is er een alternatief.
Lever dan je ontwerp in 2 bestanden aan. Eén bestand voor het full color drukwerk en één bestand voor de witte elementen in je ontwerp opgemaakt in 100% zwart.
Wij kunnen deze 2 bestanden over elkaar heen drukken waarbijd de zwarte elementen in wit gedrukt worden.
 
Voor het drukken is het erg belangrijk een juiste PDF te creëren. Bewaar of exporteer je ontwerp daarom minimaal met de standaard: PDF/X met daarbij de snijtekens aangekruist en de afloop op 3 mm.
Hieronder kun je een bestand downloaden met de juiste voorinstellingen:
Voorinstelling PDF Kaartendrukkerij
 

Aanleverspecificaties voor pregen:

Bestandsformaat:
Voor het pregen dient een preegstempel gemaakt te worden. Je dient hiervoor de elementen die gepreegd moeten worden in je ontwerp in een apart bestand aan te leveren. Dit bestand bij voorkeur in PDF formaat aanleveren. Het bestand voor het pregen dient op exact dezelfde stand aangeleverd te worden als de bestanden voor het drukken van de kaarten. Het bestand dient alleen de vorm van de preeg te bevatten in 100% zwart. U kunt bij het bestellen aangeven of deze verhoogd of verdiept moet worden toegepast. Zo'n bestand zou er uit kunnen zien als bijgaande afbeelding.
pregen of blinddruk